Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Przejdź do treści

Miód

Pasieka jest położona w Kalwarii Zebrzydowskiej, 37 km od Krakowa, blisko lasów, wśród zieleni, nasadzeń wrzosów oraz innych miododajnych roślin i rabat ziołowych.

   Istnieje od ponad 40 lat, założona i prowadzona przez naszego Ojca, Kazimierza Wójcickiego, zamiłowanego pszczelarza, emerytowanego majora WP oraz członka Koła Pszczelarzy ”Bartnik” w Kalwarii. Ojciec prowadził pasiekę aż do chwili śmierci w roku 2002.

   Był wielkim pasjonatem i wnikliwym obserwatorem pracy i obyczajów pszczół, wprowadzając wiele innowacji
i eksperymentów hodowlanych oraz konstrukcyjnych w budowie uli. Praca ta była dla Niego czymś znacznie więcej niż zwykłą tylko realizacją hobby; była przejawem Jego postawy honorowej wobec natury a zarazem wobec życia
w ogóle: po pierwsze – nie szkodzić. Po drugie i trzecie i czwarte: być uczciwym.

   W pracy pszczelarskiej te słowa przekładają się następująco: ul jest prawdziwą apteką bożej natury, a miód leczy i uzdrawia pod warunkiem, że pasiekę prowadzi się zgodnie z naturalnymi procesami pracy pszczół, bez ich nadmiernej eksploatacji.

   Nadrzędnym celem nie jest to, by uzyskać jak najwięcej miodu, ale by był to miód wartościowy.

   Taki miód był zawsze w naszej pasiece, dlatego gdy Ojca zabrakło, naszym wyzwaniem stało się utrzymanie Jego pasieki. Intensywna lektura, kontakty z doświadczonymi pszczelarzami, udział w zjazdach, odczytach i życiu związku pszczelarskiego sprawiły, że pasieka nie tylko przetrwała, ale nadal się rozwija.

W holdzie niezmordowanej pracy Ojca, pasiece nadałyśmy Jego imię. Chcemy w ten sposób kontynuować rodzinną tradycję, oferując miód najwyższej jakości – prawdziwy dar natury.

mgr Maria Wójcicka

Ulotka pdf

Tagi: